NL EN

Patiënt Login

Artrose

Wat is artrose?

Artrose is een gewrichtsaandoening waarbij het gewrichtskraakbeen is aangetast, in de volksmond ook wel "gewrichtsslijtage" genoemd. Kraakbeen is gemaakt van een zacht bindweefselmateriaal dat schokken opvangt en ervoor zorgt dat de botten soepel over mekaar heen wrijven. Bij artrose gaat het bovenste gedeelte van het kraakbeen slijten waardoor het bot komt vrij te liggen en de botten uiteindelijk over mekaar schuren, wat pijn veroorzaakt en het gewricht doet zwellen en verstijven. Stukjes van het kraakbeen breken af en komen in het gewricht terecht, wat de pijn natuurlijk doet toenemen.

Artrose komt meestal voor bij oudere mensen. Het is een geleidelijk proces waarbij een aantal factoren het proces kunnen versnellen en verergeren. Deze factoren zijn overgewicht, ouderdom, ongevallen met gewrichtsschade, een heupfractuur, genetische afwijkingen, heupdysplasie, reumatoide artritis, het beoefenen van bepaalde sporten,...

Er zijn een aantal tekenen die wijzen op de ontwikkeling van artrose van uw heup. Uw gewricht voelt stijf aan wanneer u 's ochtends opstaat of wanneer u een tijdje hebt gezeten. Het gewricht voelt opgezwollen aan en is overgevoelig. Soms kan u zelfs uw heupgewricht voelen kraken wanneer het bot over elkaar schuurt. Kousen en schoenen aantrekken of uitdoen, is moeilijker geworden.

Vandaag zijn er goede oplossingen voor elk stadium van artrose. Het heeft geen zin om met de klachten veroorzaakt door artrose te blijven rondlopen. De oplossingen van de moderne geneeskunde geven u een zeer goede kans om zonder pijn activiteiten verder te zetten of terug op te pikken.

Contacteer ons