NL EN

Patiënt Login

Een heupfractuur

En wat nu? De beste aanpak volgens het type heupfractuur

Vooral bij ouderen kan een ongelukkige val leiden tot een gebroken heup, maar ook jongere mensen kunnen ermee te maken krijgen na een heftige schok. Een heupfractuur kan op termijn gevolgen hebben, zoals het ontwikkelen van artrose.

Wat te doen in het geval van een heupfractuur?

Allereerst is er het belang van een goede diagnose, die wordt opgesteld op basis van uw klachten, het lichamelijk onderzoek en de medische beeldvorming. Bij een heupfractuur is opname in het ziekenhuis altijd noodzakelijk.

Welke behandeling?

Zeer zelden wordt er gekozen voor een niet-operatieve behandeling, zoals tractie (waarbij de botten in de juiste positie gebracht worden met behulp van gewichten). Dit is dan vooral bij kleine kinderen.

In 99,9% van de gevallen is een operatie echter de meest aangewezen manier om u te helpen.

De operatieve aanpak is maatwerk, er bestaan verschillende technieken. Op basis van het type breuk kiest de chirurg voor de plaatsing van ofwel schroeven, ofwel een combinatie van een schroef en een plaat, ofwel een pen in de mergholte. Bij oudere patiënten met een bepaald type heupfractuur wordt geopteerd voor een heupprothese, die in verschillende soorten bestaat.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig technieken die de operatie minder ingrijpend maken dan voorheen. Dankzij de spiersparende reconstructieve chirurgie wordt belangrijke spierschade voorkomen. Hierdoor is het herstel meestal vlot maar is de heup vooral ook veel stabieler.

Als u na een val zeer hevige pijn aan de heup ervaart, is de kans groot dat dit op een heupfractuur wijst. In dat geval is het belangrijk snel te handelen.

Contacteer ons