NL EN

Patiënt Login

Heupgewricht

De anatomie van het heupgewricht

Het heupgewricht is een essentieel onderdeel van ons bewegingsapparaat. Het heupgewricht is een kogelgewricht dat bestaat uit 2 belangrijke botdelen, namelijk: de kom en de kop. De kom (acetabulum) maakt deel uit van het bekken. De kop is onderdeel van het dijbeen (femur).

Zowel de kom als de kop zijn bedekt met kraakbeen, dat glad en soepel is en een glijdende functie heeft met als doel het heupgewricht vlot te laten bewegen. Om de rand van de kom, zit een ringvormige structuur, genaamd het labrum. Deze gaat over in het gewrichtskapsel van de heup. Het gewrichtskapsel, waaraan ook allerlei spieren hechten, zit om het heupgewricht en houdt de kop en de kom samen. Het gewrichtskapsel samen met de spieren zorgen ervoor dat het gewricht dus stabiel is. Door de kogelachtige vorm van het heupgewricht zijn er grote bewegingen mogelijk in verschillende richtingen: buigen en strekken, naar binnen draaien en naar buiten draaien, van het lichaam weg bewegen en naar het lichaam toe bewegen.

Verschillende pathologieën kunnen ervoor zorgen dat de patiënt met veel pijn of bewegingsbelemmering te maken krijgt. De meest voorkomende aandoeningen die pijn aan de heup veroorzaken zijn: artrose, congenitale heupafwijking of heupdysplasie, avasculaire necrose van de kop, artritis, of een heupfractuur.

Medicatie of kinesitherapie kunnen in eerste instantie soelaas bieden bij deze pathologieën. Als de pijn te erg wordt en u belet om een normaal leven te leiden, kan een spiersparende heupprothese echter aangewezen zijn.