NL EN

Patiënt Login

Impingement

Wat is Femoro-Acetabulair Impingement (FAI) of heupinklemming?

Bij Femoro-Acetabulair Impingement (afgekort FAI) of heupinklemming, ontstaat er een inklemming tussen de heupkom (acetabulum) en de kop van het dijbeen (femur). Hierdoor ontstaat er meestal schade aan het kraakbeen en het labrum van de heupkom. Een verkeerde beweging de oorzaak zijn van een impingement maar vooral repetitieve bewegingen tijdens het sporten of het normale dagelijkse leven kunnen deze klachten geven.

Een abnormale vorm van de heupkop (cam-impingement) of heupkom (pincer-impingement) kan deze inklemming doen ontstaan. Wanneer zowel de heupkop als de heupkom misvormd zijn, spreken we van een mixed-impingement.

Femoro-Acetabulair Impingement leidt vaak tot pijn rond de lies regio. Soms wordt er een plotse snijdende pijn ervaren bij bepaalde bewegingen zoals opstaan uit een zetel of bij het in en uit de auto stappen. Soms is er eerder een zeurende pijn rond de lies, die ook 's nachts kan voorkomen. Betrekkingen kunnen bij vrouwelijke patiënten pijnlijk zijn in de lies of aan de zijkant van de heup. De diagnose van het impingement wordt door de orthopedisch chirurg gesteld na klinisch onderzoek aangevuld met medische beeldvorming.

Een impingement kan conservatief behandeld worden met een corticoïde infiltratie die naast een therapeutisch effect ook een diagnostische meerwaarde heeft. Een operatieve behandeling gebeurt meestal met een heupartroscopie. Bij een heuparthroscopie wordt er enkel aan de voorkant van het gewricht gewerkt. Een open chirurgische dislocatie kan noodzakelijk zijn in het geval van een pincer impingement tussen de achterzijde van de kom en de kop. De mate van beschadiging van het labrum en het kraakbeen bepaalt het succes van deze ingreep. Bij 80 à 90% van de patiënten wordt een gevoelige verbetering na de ingreep vastgesteld. Niet iedereen is steeds volledig pijnvrij omdat er meestal reeds aanzienlijke schade aanwezig is. Deze schade kan niet altijd volledig worden weggewerkt.