NL EN

Patiënt Login

PAO

Bij een aangeboren heupafwijking of heupdysplasie kan een PAO of peri-acetabulaire osteotomie aangewezen zijn

In het geval van een aangeboren heupafwijking of heupdysplasie kan een PAO of Peri-Acetabulaire Osteotomie aangewezen zijn. Deze operatie gaat als volgt in zijn werk.

Vóór de operatie wordt er door de anesthesist een epidurale catheder geplaatst in de rug. Dit is een klein infuus waar een pijnpomp aan wordt bevestigd. Na de operatie kunt u zelf middels een drukknopje de pijnpomp bedienen. Deze epidurale pijnpomp blijft één tot twee dagen ter plaatse.

Er wordt een incisie gemaakt aan de voorkant. Dokter Corten voert de techniek zodanig uit dat de incisie in de liesplooi valt. Het litteken zal daardoor grotendeels onder uw slip vallen. De operatie is ook volledig spiersparend. Nadat de incisie is gemaakt, werkt de arts naar het kapsel en het bot toe zonder de spieren te beschadigen. Hierbij wordt er nauwkeurig op gelet tussen de spieren te werken.  Het gewrichtskapsel wordt vrij gelegd en zonder het te openen gaat de arts naar het ischium (onderdeel van het bekken), net onder de heupkom.

Hier vindt de eerste osteotomie plaats. Het os pubis (schaambeen) wordt vrijgemaakt en doorgenomen vlak tegen het heupgewricht aan. Dit is de tweede osteotomie. Vervolgens wordt het ilium (onderdeel van bekken) doorgenomen vlak boven het heupgewricht. Dit is de derde osteotomie. De vierde osteotomie wordt uitgevoerd aan de achterkant van de heupkom. Hierbij blijft het achterste gedeelte van de bekkenring intact om de stabiliteit van het bekken te waarborgen en de nervus ischiadicus (grote beenzenuw) maximaal te beschermen.

De heupkom is nu volledig vrij en kan in de juiste positie geplaatst worden. Onder röntgen wordt bekeken of de nieuwe positie optimaal is. Vervolgens wordt de heupkom met 2 à 3 schroeven gefixeerd. Ook na de fixatie wordt er bekeken of de correctie van de heupkom juist is uitgevoerd. Daarna wordt de wonde gesloten en wordt er een verband aangebracht.

Tijdens de operatie kan er bloedverlies optreden, dit voornamelijk omdat het bot kan bloeden. Daarom wordt tijdens de operatie een cell-saver gebruikt. Dit is een apparaat dat het bloed van de patiënt opvangt, waarna het naar hem/haar teruggaat. Toch kan het soms nog noodzakelijk zijn om na de operatie bloed bij te geven.

De spiersparende techniek van Dr. Corten die ook tijdens een PAO wordt gebruikt, levert aanzienlijke voordelen op: minder bloedverlies, kleiner litteken dankzij de liesplooi-incisie, kortere hospitalisatie en dus vlugger naar huis en sneller de gewone activiteiten weer opnemen.