NL EN

Patiënt Login

Spiersparend

Alle heupoperaties worden spiersparend uitgevoerd

De spiersparende techniek brengt vele voordelen met zich mee. Een lange revalidatie na een heupoperatie schrikt mensen vanzelfsprekend af, ondanks de pijn die ze voor de operatie voelen. Het medische team van de heuppraktijk is er zich van bewust dat het geen prettig vooruitzicht is om een operatie aan de heup te moeten ondergaan. Het team is getraind om u goed te begeleiden voor, tijdens en na de operatie. Uw vragen en bekommernissen worden beantwoord.

Al de operatietechnieken die Dokter Corten toepast voor de behandelingen van heupproblemen, zijn spiersparend. De ene operatie is al ingrijpender dan de andere, maar het spiersparende aspect staat centraal. Dit is cruciaal omdat de spieren de motoren en de schokdempers zijn van het heupgewricht. De nieuwe spiersparende techniek die nu wordt toegepast en voor een opmerkelijk kortere revalidatie zorgt, heet de Direct Anterior Approach (oftewel de voorste benadering of de direct anterieure approach). Tijdens de operatie aan de heup wordt de voorkant van het bekken benaderd zonder dat er spierschade optreedt. Deze techniek brengt vele voordelen met zich mee zoals minder bloedverlies, een klein litteken in de heup (de zogenaamde liesplooi-incisie), een korte hospitalisatie en een revalidatie die over het algemeen vlot verloopt. De ene patiënt is vanzelfsprekend de andere niet, en de ene revalideert dan ook vlotter dan de andere.

Het spiersparend aspect van deze techniek zorgt ervoor dat uw revalidatie op een versnelde manier aangepakt kan worden met een kleinere kans op belangrijke complicaties zoals een heupontwrichting (0,001%). Zoals elke operatie heeft ook deze techniek een aantal potentiële nadelen. Aangezien het kleine huidzenuwtje van de buitenzijde van het bovenbeen tegenaan de incisie ligt, zien we van deze zenuw een meestal tijdelijke uitval van een aantal maanden. Dit zenuwtje heeft geen spierfunctie en zal dus geen impact hebben op het normale functionele herstel. Het zenuwtje recupereert bijna steeds waardoor het dove gevoel geleidelijk aan verdwijnt.

Deze spiersparende techniek kan toegepast worden bij om het even welke aandoening aan uw heup die operatief moet aangepakt worden.

Contacteer ons