EEN COMPLETE BEGELEIDING

DE HEUPKOM

De heupkom of ‘acetabulum’, voluit: acetabulum ossis ilium, is de komvormige gewrichtsholte aan de zijkant van het bekken. In deze gewrichtsholte scharniert de kop van het dijbeen (femur). Het acetabulum wordt gevormd uit drie heupbeenderen: het os ilium (darmbeen), het os ischii (zitbeen) en het os pubis (schaambeen).

Etymologisch is de naam acetabulum afgeleid van het Latijns acetum en bulla wat respectievelijk azijn en vat betekent. De heupkom zou lijken op een klein azijnvaatje zoals de Romeinen die gebruikten.

Bij bepaalde heupziekten zoals artrose kan de kop van het dijbeen niet vrij in het acetabulum bewegen doordat het kraakbeen is beschadigd en er misvormingen zijn opgetreden. Dit veroorzaakt pijn en bemoeilijkt het lopen waardoor de levenskwaliteit sterk vermindert.

Heupgewricht

De heupkom is de holte waarin de kop van het dijbeen scharniert

artrose-artritis

Artrose en Artritis

Artrose en artritis zijn allebei klachten die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Simpel gezegd komt het erop neer dat artrose wijst op…

Infiltratie

Wanneer u lijdt onder de pijn in uw heup, kan de arts ervoor kiezen om u een corticoïde infiltratie toe te dienen.
Het middel dat in uw heup wordt…

ESY-Concept

Na de optimalisatie van een aantal chirurgische aspecten van de spiersparende direct anterieure benaderingswijze, voelde Professor…

Heupdysplasie

Wanneer er sprake is van heupdysplasie, dan wil dit zeggen dat het heupgewricht een afwijkende vorm heeft. In de meeste…

ZOL Hip Unit

Prof. Dr. Corten biedt binnen de Hip Unit van ZOL, Genk een brede waaier aan operatieve oplossingen aan. Hieronder kan u een overzicht…

Dijbeen

Dijbeen

Het dijbeen of ‘femur’ is het bot van het bovenbeen en verbindt het heupgewricht met het kniegewricht. Het is het langste, grootste…

Het secretariaat is niet beschikbaar van 1/8 t.e.m. 7/8. Mails en oproepen beantwoorden we terug vanaf 8/8.

 

Voor dringende vragen kan u het ziekenhuis te Genk contacteren op tel. 089/32.61.17 of via onze hipcloud (voor geopereerde patiënten).

NL
Scroll naar boven