EEN BEHANDELING OP UW MAAT

 
HET TEAM VAN DE HEUPPRAKTIJK HELPT JONGVOLWASSENEN MET HEUPPROBLEMEN

YOUNG ADULT HIP UNIT (YAHU)

Peri-acetabulaire-osteotomieProf. Dr. Corten heeft zich verdiept in de behandeling van heupproblemen die specifiek bij jonge volwassenen, adolescenten en sporters kunnen voorkomen. Hiervoor heeft hij een gespecialiseerde opleiding gevolgd bij de grondleggers van deze behandelingsmethoden, nl. prof. dr. Reinhold Ganz en dr. Michael Leunig, PD in de Schulthess Clinic, Zurich, Zwitserland.

Prof. Dr. Corten heeft bij hen de technieken geleerd van de peri-acetabulaire osteotomie, de open chirurgische dislocatie en de heupartroscopie. Deze technieken laten toe om de jonge patiënt (+16 jaar) met een heupprobleem te behandelen zonder het gebruik van een heupprothese. We noemen dit “heupsparende” operaties. Al deze ingrepen zijn spiersparend. Spijtig genoeg hebben sommige jonge patiënten reeds te verregaande slijtage van het gewricht waardoor een heupprothese toch noodzakelijk wordt.

Het zwaartepunt bij deze behandelingen ligt steeds op het spiersparende aspect maar ook op het verbeteren van de (bio-)mechanica van het gewricht zonder dat er significante spierschade wordt toegebracht. Jonge patiënten hebben des te meer voordelen van de spiersparende techniek omdat ze op termijn een tweede operatie kunnen verwachten. Bij beide operaties worden de spieren steeds gespaard. Dit is een enorme vooruitgang ten opzichte van de klassieke behandelingsmethoden.

Daarnaast is het ook de bedoeling deze jonge patiënten zo weinig mogelijk te stigmatiseren. Normale dagelijkse activiteiten moeten zo snel mogelijk opnieuw opgenomen worden. Daarom worden ze gestimuleerd de krukken zo snel mogelijk weg te laten en verder alle bewegingen toe te laten die ze normaal ook zouden doen.

Dr. Cigdem Sarac ontfermt zich binnen de Heuppraktijk over alle jongvolwassenen die met heupproblemen worden geconfronteerd. Zij is uitgegroeid binnen het team tot de specialist van deze problematiek. Verder zal de Hip Coach de jonge patiënt ook op kinesitherapeutisch vlak begeleiden tot en met een eventuele sporthervatting. De Hip Coach, Dr. Sarac en Prof. Corten nemen binnen de Young Adult Hip Unit samen beslissingen omtrent het meest optimale behandelplan dat specifiek op de noden van de patiënt is gebaseerd.

P

SPORTACTIVITEITEN

Sporthervatting is een belangrijke peiler binnen de aanpak van de Heuppraktijk

Om uw sportactiviteit veilig te hervatten en om uw resultaten te optimaliseren, biedt het team van de Heuppraktijk u een programma aan dat is aangepast aan de doelen die u samen met hen heeft bepaald.

P

ESY-CONCEPT

Standaardisatie vermindert de kans op complicaties

De standaardisatie van elke stap van de procedure en het gebruik van de speciaal ontwikkelde instrumenten, vermindert het risico op complicaties en spierschade.

P

HIP COACH

Een gepersonaliseerde kinesitherapeutische aanpak van uw behandeltraject

Met de Hip coach heeft de Heuppraktijk de mogelijkheid uw pijn terug te dringen met een behandeling zonder ingreep, maar ook om u te begeleiden bij de voorbereiding van uw operatie en tijdens uw revalidatie tot en met uw eventuele sporthervatting.

P

GRIPPER

De weefselschade is minimaal tijdens de EDA-operatie

Deze uitvinding van Prof. Dr. Corten geeft de chirurg een perfect zicht op de operatiezone, minder stress tijdens de operatie en geen weefselschade voor de patiënt. De kans op complicaties vermindert hierdoor aanzienlijk.

Nederlands
Scroll naar top