EEN BEHANDELING OP UW MAAT

 
HET TEAM VAN DE HEUPPRAKTIJK HELPT JONGVOLWASSENEN MET HEUPPROBLEMEN

YOUNG ADULT HIP UNIT (YAHU)

Peri-acetabulaire-osteotomieProf. Dr. Corten heeft zich verdiept in de behandeling van heupproblemen die specifiek bij jonge volwassenen, adolescenten en sporters kunnen voorkomen. Hiervoor heeft hij een gespecialiseerde opleiding gevolgd bij de grondleggers van deze behandelingsmethoden, nl. prof. dr. Reinhold Ganz en dr. Michael Leunig, PD in de Schulthess Clinic, Zurich, Zwitserland.

Prof. Dr. Corten heeft bij hen de technieken geleerd van de peri-acetabulaire osteotomie, de open chirurgische dislocatie en de heupartroscopie. Deze technieken laten toe om de jonge patiënt (+16 jaar) met een heupprobleem te behandelen zonder het gebruik van een heupprothese. We noemen dit “heupsparende” operaties. Al deze ingrepen zijn spiersparend. Spijtig genoeg hebben sommige jonge patiënten reeds te verregaande slijtage van het gewricht waardoor een heupprothese toch noodzakelijk wordt.

Het zwaartepunt bij deze behandelingen ligt steeds op het spiersparende aspect maar ook op het verbeteren van de (bio-)mechanica van het gewricht zonder dat er significante spierschade wordt toegebracht. Jonge patiënten hebben des te meer voordelen van de spiersparende techniek omdat ze op termijn een tweede operatie kunnen verwachten. Bij beide operaties worden de spieren steeds gespaard. Dit is een enorme vooruitgang ten opzichte van de klassieke behandelingsmethoden.

Daarnaast is het ook de bedoeling deze jonge patiënten zo weinig mogelijk te stigmatiseren. Normale dagelijkse activiteiten moeten zo snel mogelijk opnieuw opgenomen worden. Daarom worden ze gestimuleerd de krukken zo snel mogelijk weg te laten en verder alle bewegingen toe te laten die ze normaal ook zouden doen.

Dr. Cigdem Sarac ontfermt zich binnen de Heuppraktijk over alle jongvolwassenen die met heupproblemen worden geconfronteerd. Zij is uitgegroeid binnen het team tot de specialist van deze problematiek. Verder zal de Hip Coach de jonge patiënt ook op kinesitherapeutisch vlak begeleiden tot en met een eventuele sporthervatting. De Hip Coach, Dr. Sarac en Prof. Corten nemen binnen de Young Adult Hip Unit samen beslissingen omtrent het meest optimale behandelplan dat specifiek op de noden van de patiënt is gebaseerd.

P

HEUP ANALYSE CENTRUM

Een multi-disciplinaire aanpak voor een gepersonaliseerd behandeltraject

Vele heupproblemen vragen een multi-disciplinaire aanpak. In het Heup Analyse Centrum (HAC) wordt uw heupprobleem overlegd en geanalyseerd. Op deze manier stelt ons team in samenspraak met u een gepersonaliseerd behandeltraject op.

P

SPORTS UNIT

De Heuppraktijk heeft een unieke kinesitherapeutische begeleiding op uw maat

De Hip Coach bekijkt met de patiënt of een gepersonaliseerd oefenprogramma uw heupprobleem zonder een ingreep kan oplossen. De Hip Coach begeleidt u en uw behandelend kinesitherapeut tijdens uw gepersonaliseerd revalidatietraject. Zo bereiken we het maximale resultaat voor uw heupprobleem.

P

HIPCLOUD

Digitale begeleiding, zonder of met operatie, doorheen het volledige behandeltraject

Met HipCloud start uw herstelproces al vanaf de eerste consultatie. De applicatie biedt gepersonaliseerde begeleiding op basis van de werkpunten van de patiënt. Bij een operatie kan door de online opvolging uw verblijf in het hospitaal zelfs herleid worden tot 1 dag of 1 nacht.

P

TEAM

Een team van medische professionals die staan voor een totaalaanpak

De Heuppraktijk heeft een team van specialisten die met hun complementaire kennis en ervaring de beste oplossing zoeken voor uw heupprobleem.

Het secretariaat is niet beschikbaar van 1/8 t.e.m. 7/8. Mails en oproepen beantwoorden we terug vanaf 8/8.

 

Voor dringende vragen kan u het ziekenhuis te Genk contacteren op tel. 089/32.61.17 of via onze hipcloud (voor geopereerde patiënten).

NL
Scroll naar boven