Vragen? Ik beantwoord ze graag!
Vragen?

Relatieve verlenging van de femurnek

De indicatie voor deze de relatieve verlenging van de femurnek is Legg-Calvé-Perthes. Hierbij kan het buitendeel van het bovenbeen te hoog liggen ten opzichte van de bol van het bovenbeen. Het probleem hierbij is dat de spieren die aanhechten op het buitenste deel, een te kleine hefboom hebben. Men kan dus weinig kracht leveren. De belasting op het heupgewricht is ook niet optimaal hierdoor. Het kraakbeen van het heupgewricht kan sneller achteruit gaan (artrose).

Als er ooit een heupprothese dient geplaatst te worden, is het ook cruciaal om het buitendeel van het bovenbeen op de juiste plaats te hebben.

En dat is wat de relatieve verlenging van de femurnek doet: via een insnede aan de zijkant van het bovenbeen, wordt uit buitendeel van het bovenbeen losgemaakt. Nadien wordt dit een klein stukje naar beneden verplaatst. Dit wordt terug vastgemaakt met 2-3 schroefjes.

Het bot dient terug vast te groeien. Dit duurt 6 weken. Tijdens die 6 weken mag je gedeeltelijk steunen, waarbij je 2 krukken gebruikt. Na 6 weken is het bot voldoende geheeld om de revalidatie te starten.

Graag meer informatie? Maak gerust een afspraak bij onze specialisten.