EEN COMPLETE BEGELEIDING

HEUPDYSPLASIE

Wanneer er sprake is van heupdysplasie, dan wil dit zeggen dat het heupgewricht een afwijkende vorm heeft. In de meeste gevallen gaat het om een genetische afwijking.

De kom van het heupgewricht kan te ondiep, verkeerd gepositioneerd of zelfs misvormd zijn. Ook de heupkop kan soms wat misvormd zijn. Dit kan allemaal leiden tot de ontwikkeling van pijn, bewegingsbelemmering en op termijn vroegtijdige slijtage of artrose van het heupgewricht.

Bij heupdysplasie kunnen we patiënten binnen YAHU (Young Adult Hip Unit) reeds op relatief jonge leeftijd behandelen zodat we verdere slijtage een halt toeroepen. Meestal is een peri-acetabulaire osteotomie of PAO aangewezen. Daarbij wordt de heupkom voorzichtig losgemaakt en vervolgens op de juiste manier gepositioneerd en terug vastgezet.

Deze ingreep kan een patiënt later in het leven veel leed besparen omdat we hierdoor de kans op een versnelde degradatie van het heupgewricht sterk verminderen.

Heupdysplasie

De afwijking van het linker acetabulum (heupkom) is hier duidelijk zichtbaar. Rechts is het acetabulum mooi ontwikkeld en bedekt het de bol van het bovenbeen. Links is de bol maar half bedekt. Links heeft de patiënte een ernstige Heupdysplasie.

Liesplooi-incisie

Liesplooi

Een operatie is altijd een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Het hele proces van consultaties, de heupoperatie zelf met de…

Heupgewricht

Heupgewricht

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat bestaat uit 2 belangrijke botdelen, namelijk: de kom en de kop. De kom…

hip-coach

Hip Coach

Als arts gespecialiseerd in de heupchirurgie heeft Professor Corten door de jaren heen vastgesteld dat vele patiënten op zoek….

Sporthervatting

Het hervatten of starten van een fysieke of sportieve activiteit wordt sterk aangemoedigd en aanbevolen door het team van de Heuppraktijk…

Yong Adult hip Unit

Prof. Dr. Corten heeft zich verdiept in de behandeling van heupproblemen die specifiek bij jonge volwassenen, adolescenten en…

osteotomie 5x5

Osteotomie

In het geval van een aangeboren heupafwijking of heupdysplasie kan een PAO of Peri-Acetabulaire Osteotomie aangewezen zijn…

NL
Scroll naar boven