Vragen? Ik beantwoord ze graag!
Vragen?

Kijkoperatie (arthroscopie)

Een kijkoperatie (= arthroscopie) dient om het labrum te hechten en/of de inklemming tussen de heupbol en -kom weg te nemen. Onze specialist, Dr. Vandeputte, is gespecialiseerd in het behandelen van jongvolwassenen en (top)sporters.

Volgende problemen kunnen hiermee aangepakt worden:

  • Letsels van het labrum (labrumscheur) van het heupgewricht
  • Femoro-acetabulair impingement van de heup (botsing tussen de bol van het bovenbeen en het kommetje van het bekken)
  • Gewrichtsmuis (corpus liberum) of verkalking
  • Kraakbeenflappen die tijdens bewegen klem komen te zitten

Hiervan zijn het labrumletsel en de femoro-acetabulair impingement de meest voorkomende. Bij een kijkoperatie wordt het overtollige bot verwijderd. Tijdens diezelfde arthroscopie bekijken we ook of we het labrumletsel kunnen verhelpen. Op deze manier is het mogelijk dat verdere slijtage voorkomen wordt.

De patiënt wordt onder algemene verdoving gebracht. Via 2-3 sneedjes (2 cm groot) rond de heup, kan de chirurg een camera (arthroscoop) en andere instrumenten (haakjes of schaartjes) in het heupgewricht brengen. Hiervoor wordt de heup uit de kom getrokken. Dit creëert voldoende ruimte in het heupgewricht. De chirurg verwijdert de inklemming (het extra bot) en herstelt het labrum (= de kraakbenige ring rond de heupkom) indien nodig. De kijkoperatie gebeurt op daghospitaal en duurt 45 minuten. De wondjes worden toegemaakt met een pleister. Soms worden er hechtingen gebruikt.

Indien beslist wordt om een kijkoperatie uit te voeren, zal u door onze HipCloud-applicatie en Hip Coaches begeleid worden doorheen het ganse traject. U wordt voorbereid voor de operatie en gemonitord nadien, samen met uw eigen kinesitherapeut.

Graag meer informatie? Maak gerust een afspraak bij onze specialisten.