Vragen? Ik beantwoord ze graag!
Vragen?

Peri-acetabulaire osteotomie (PAO)

Indicatie

In het geval van een aangeboren heupafwijking of heupdysplasie kan een Peri-Acetabulaire Osteotomie (PAO) aangewezen zijn. Deze operatie gaat als volgt in zijn werk.

Hoe?

De anesthesist plaatst voor de operatie een epidurale catheder (infuus met pijnpomp) in de rug. Na de operatie kunt u zelf middels een drukknopje de pijnpomp bedienen. Deze epidurale pijnpomp blijft één tot twee dagen ter plaatse.

Prof. Dr. Corten maakt een insnede aan de voorkant. Hij voert de techniek zodanig uit dat de insnede in de liesplooi valt. De operatie is ook volledig spiersparend. Nadat de incisie is gemaakt, werkt de specialist naar het kapsel en het bot toe zonder de spieren te beschadigen. Hij legt het gewrichtskapsel vrij en zonder het te openen gaat de arts naar het ischium (onderdeel van het bekken), net onder de heupkom.

Er worden verschillende botstukken van het bekken losgemaakt.

De heupkom is nu volledig vrij en kan in de juiste positie geplaatst worden. De chirurg bekijkt onder röntgen of de nieuwe positie optimaal is. Vervolgens fixeert hij de heupkom met 2 à 3 schroeven. Ook na de fixatie bekijkt men of de correctie van de heupkom juist is uitgevoerd. Daarna sluit men de wonde.

De spiersparende techniek van Prof. Dr. Corten levert aanzienlijke voordelen op: minder bloedverlies, kleiner litteken dankzij de liesplooi-incisie, een kortere hospitalisatie waardoor de patiënten snel weer activiteiten kunnen opnemen.

Graag meer informatie? Maak gerust een afspraak bij onze specialisten.