EEN COMPLETE BEGELEIDING

PERI-ACETABULAIRE OSTEOTOMIE

In het geval van een aangeboren heupafwijking of heupdysplasie kan een PAO of Peri-Acetabulaire Osteotomie aangewezen zijn. Deze operatie gaat als volgt in zijn werk.

Vóór de operatie wordt er door de anesthesist een epidurale catheder geplaatst in de rug. Dit is een klein infuus waar een pijnpomp aan wordt bevestigd. Na de operatie kunt u zelf middels een drukknopje de pijnpomp bedienen. Deze epidurale pijnpomp blijft één tot twee dagen ter plaatse.

Er wordt een incisie gemaakt aan de voorkant. Dokter Corten voert de techniek zodanig uit dat de incisie in de liesplooi valt. Het litteken zal daardoor grotendeels onder uw slip vallen. De operatie is ook volledig spiersparend. Nadat de incisie is gemaakt, werkt de arts naar het kapsel en het bot toe zonder de spieren te beschadigen. Hierbij wordt er nauwkeurig op gelet tussen de spieren te werken. Het gewrichtskapsel wordt vrij gelegd en zonder het te openen gaat de arts naar het ischium (onderdeel van het bekken), net onder de heupkom.

Hier vindt de eerste osteotomie plaats. Het os pubis (schaambeen) wordt vrijgemaakt en doorgenomen vlak tegen het heupgewricht aan. Dit is de tweede osteotomie. Vervolgens wordt het ilium (onderdeel van bekken) doorgenomen vlak boven het heupgewricht. Dit is de derde osteotomie. De vierde osteotomie wordt uitgevoerd aan de achterkant van de heupkom. Hierbij blijft het achterste gedeelte van de bekkenring intact om de stabiliteit van het bekken te waarborgen en de nervus ischiadicus (grote beenzenuw) maximaal te beschermen.

De heupkom is nu volledig vrij en kan in de juiste positie geplaatst worden. Onder röntgen wordt bekeken of de nieuwe positie optimaal is. Vervolgens wordt de heupkom met 2 à 3 schroeven gefixeerd. Ook na de fixatie wordt er bekeken of de correctie van de heupkom juist is uitgevoerd. Daarna wordt de wonde gesloten en wordt er een verband aangebracht.

Tijdens de operatie kan er bloedverlies optreden, dit voornamelijk omdat het bot kan bloeden. Daarom wordt tijdens de operatie een cell-saver gebruikt. Dit is een apparaat dat het bloed van de patiënt opvangt, waarna het naar hem/haar teruggaat. Toch kan het soms nog noodzakelijk zijn om na de operatie bloed bij te geven.

De spiersparende techniek van Dr. Corten die ook tijdens een PAO wordt gebruikt, levert aanzienlijke voordelen op: minder bloedverlies, kleiner litteken dankzij de liesplooi-incisie, een kortere hospitalisatie waardoor de gewone activiteiten snel weer opnemen.

Peri-acetabulaire osteotomie

Een Peri-Acetabulaire Osteotomie is aangewezen bij een aangeboren heupafwijking of heupdysplasie

Young Adult hip Unit

Prof. Dr. Corten heeft zich verdiept in de behandeling van heupproblemen die specifiek bij jonge volwassenen, adolescenten en…

HipCloud

Hip Coach Stijn Roose en Professor Corten hebben een digitale applicatie ontwikkeld om de patiënt doorheen zijn of haar volledige traject…

Heupdysplasie

Wanneer er sprake is van heupdysplasie, dan wil dit zeggen dat het heupgewricht een afwijkende vorm heeft. In de meeste…

Heupkom

Heupkom

De heupkom of ‘acetabulum’, voluit: acetabulum ossis ilium, is de komvormige gewrichtsholte aan de zijkant van het bekken. In…

Liesplooi-incisie

Liesplooi

Een operatie is altijd een ingrijpende gebeurtenis in iemands leven. Het hele proces van consultaties, de heupoperatie zelf met de…

Sporthervatting

Het hervatten of starten van een fysieke of sportieve activiteit wordt sterk aangemoedigd en aanbevolen door het team van de Heuppraktijk…

NL
Scroll naar boven